از بزرگی عبارتی را با این مضمون به خاطر دارم: "ندای حق همیشه خاموش و قیل و قال گوسالههای سامری همیشه برپا". این حکایت همیشهی این دنیاست؛ گروهی با داشتن انواع و اقسام امکانات هر چه را باب طبعشان باشد، به خورد خلق میدهند و در این بین برای رساندن پیام حقیقت مجال اندکی باقی میماند. دنیای امروز را ببینید: صاحبان قدرت با داشتن رسانههای بینهایت فراگیر و البته بسیار خوش آب و رنگ این امکان را دارند که بشر را مسخ کنند. سر و صدای آن ها گوش فلک را کر میکند. و از طرف دیگر هر حرف تازهای در مغایرت با هیاهوی آنان فرصتی برای بروز پیدا نمیکند؛ صدا به صدا نمیرسد!
بازی تیمهای آلمان و الجزایر در جام جهانی فوتبال بار دیگر جنجال مربوط به این دو تیم در جام جهانی 1982 را زنده کرد. قضیه از این قرار است که در آن جام جهانی الجزایر مدعی شده بود تیمهای آلمان و اتریش برای حذف الجزایریها و صعود خود دست به تبانی زدهاند. البته این ادعای الجزایر سر و صدای رسانهای عجیب و غریبی را هم به دنبال داشت که تا به امروز ادامه داشته. اطلاعات مربوط به این جام جهانی در لینک زیر موجود است:
http://www.fifa.com/tournaments/archive/worldcup/spain1982/matches/index.html
شب گذشته در حین پخش بازی تیمهای آلمان و الجزایر شاهد بودیم که تلویزیون با پخش تصاویر مربوط به بازی این دو تیم در جام جهانی 1982 و همینطور بازی آلمان و اتریش در آن جام به حمایت از ادعای الجزایر مبنی بر تبانی تیمهای آلمان و اتریش پرداخت. از فرصت ناچیز خود استفاده میکنم و دلایل واضحی برای نقض این ادعاها ارائه میدهم. باشد که دو سه نفری هم که شده از این نظر مخالف مطلع شوند:
1- بهترین دلیل که ادعای تبانی تیمهای آلمان و اتریش را در سال 1982 نقض میکند، بازی دو تیم آلمان و اتریش در جام جهانی قبلتر یعنی سال 1978 است. در جام جهانی 1978، اتریش که از قبل حذف شده بود، با ارائهی یک بازی منصفانه در برابر آلمان از صعود آلمان هم جلوگیری کرد.
2- واقعاً الجزایر از تیمهای آلمان و اتریش چه انتظاری داشته؟ برای صعود الجزایر صرفاً باید آلمان میباخت یا مساوی میکرد و یا اینکه با اختلاف سه گل اتریش را شکست میداد. آلمان تیم قدرتمندی داشته که در نهایت تیم دوم آن رقابتها میشود؛ پس بعید است در برابر اتریش نتیجه نگیرد. از طرف دیگر چرا باید آلمان در آن شرایط - با وجود برگزاری مسابقه در طول روز، هوای گرم و وضعیت تهویهی نامناسب ورزشگاهها در آن جام که آلمان هم به آن اعتراض داشت - خود را به زحمت بیندازد تا گلهای بیشتری بزند؟
3- معمولاً در حمایت از فرضیهی تبانی گفته میشود بازی تیمهای آلمان و اتریش خسته کننده بوده و آلمانیها پس از رسیدن به گل در دقایق ابتدایی صرفاً توپ را به هم پاس میدادهاند. آیا با وجود سر و صدا و جنجالی که از روز قبل تیم الجزایر و رسانهها به راه انداخته بودند و همینطور اعتراض تماشاچیان در حین مسابقه راه بهتری برای تبانی وجود نداشت؟ مثلاً نمیشد آلمان گلش را برای دقیقهی 70 بگذارد؟ و یا به جای پاسگاریهای مورد بحث، رو به خلق موقعیتهای نصفه و نیمه و خراب کردن عمدی آنها بیاورد؟ بسیار بعید است که گزارشگران محترم تلویزیون ما با شیوههای مرسوم تبانی آشنا نباشند!
در پایان این نکته را اضافه کنم که بازیهای درخشان الجزایر چه در جام جهانی امسال و چه در سال 1982 برای شخص من که بی اندازه فوتبال دیدهام، قدری شک برانگیز است