بابت رفع فیلتر روز گذشته هیجان عجیبی بر فضای رسانهای فارسی زبان حاکم شده. ماجرا از این قرار است که دو سکوی نسبتاً کم کاربرد به نامهای واتساپ و گوگل پلی طی یک تشریفات پر سر و صدا برای مردم ایران بازگشایی شدهاند. از همه بیشتر بیبیسی فارسی ذوق زده به نظر میرسد و با آب و تاب زیادی اتفاقات را پوشش میدهد.
روزنامهی محافظه کار جوان همین امروز با اختصاص تیتر یک و بخش عمدهی نیم صفحهی خود به این رخداد، شور و شوق خود را مخفی نکرد. جوان با اشاره به تعهد رئیس جمهور به رفع فیلتر، جملهی قدیمی او را بازتاب داد که گویا "گردنش را پای وعدههایش میگذارد"!
بله، ماجرا از این قرار است که دو سکو یا پلتفرم آزاد شدهاند. همهی اینها در حالی است که به جرأت میتوان مدعی بود که 90 درصد فضای اینترنت از قدیم در ایران فیلتر بوده. این شامل محتوای اینترنتی کل مهمترین رسانهی دنیا، یعنی بیبیسی، هم میشود.
ضمن اینکه اگر بنا بر "پیام رسان" باشد، مهمترین آنها تلگرام و اینستاگرام هستند که گویا در این "قدم اول" برای رفع فیلتر به چشم نیامدهاند.
به هر حال مدافعان انقلاب خیلی از این اقدام انقلابی به وجد آمدهاند و آن را برای بستن دهان ملت معترض ایران ضروری میپندارند. به عبارتی ملت معترض است و با اقدامات "مثبت" گویا قرار است التهابش فروکش کند و در نهایت نظام ایرانی این پیچ تند تاریخی را با سلامت طی کند.
یک بار دیگر تأکید میکنم که اکنون دست کم دو دهه است که فیلترینگ شامل میلیونها میلیون وب سایت اینترنتی میشود. بیبیسی فارسی در این بین حتی دقت همیشگی خود را در انتقال اخبار از یاد برده بود و بدون اشاره به فیلترینگ خودش، یادآور شده بود که یوتیوب در سال 85 و فیسبوک و توییتر در جریان اعتراضات 88 فیلتر شدهاند. به این افراد خندان یادآوری میکنم که یوتیوب و فیسبوک به طور همزمان، فردای انتخابات 88 فیلتر شدند و توییتر هم بعدها به آنها پیوست. ضمن اینکه بیبیسی فارسی سال 84 فیلتر شد.
ماجرا مرا قدری به یاد مصاحبهی اخیر سرکار خانم معصومه ابتکار در برنامهی Hard Talk بیبیسی جهانی انداخت. این بانوی محجبه در مقابل اصرار مجری به برخوردهای تند با زنان در ایران، سوزنش روی دو کلید واژه گیر کرده بود: 1. "بررسی میشود"؛ 2. "اوضاع بهتر خواهد شد". به عبارتی مجری هر چه میگفت، خانم ابتکار جواب میداد مورد مورد نظر مجری در ایران از سوی مقامات در دست بررسی است و از طرفی پافشاری میکرد که اوضاع رفته رفته رو به بهبود است.
خانم ابتکار با خونسردی طوری با مسائل برخورد میکرد که گویی صرفاً چند ماه از انقلاب در ایران گذشته و فقط تعدادی "افراد خودسر" در این مدت دست به قانون شکنی زدهاند و همه چیز در حال بررسی است و از این پس همه چیز درست خواهد شد. به ایشان یادآوری میکنم اکنون 46 سال است که در ایران همین آش و همین کاسه است؛ آیا ایشان فکر نمیکنند برای بررسی و بهبود قدری دیر شده؟! آیا برای جبران دیر نیست؟
یادآوری میکنم که خانم ابتکار طبق معمول یک مجری رسانهی استکبار را در آن مصاحبه فیتیله پیچ کرد و به خوبی او را سر جایش نشاند. و اصلاً فلسفهی چنین مصاحبههایی همین است!
در پایان ابراز نگرانی میکنم که نکند با توجه به وعدههای معطل ماندهی رئیس جمهور، ایشان همین چندی بعد تصمیم بگیرد بدهد گردنش را در میدان 7 تیر بزنند!